Interieurinspiratie op het Salone del Mobile

Het Salone del Mobile in Milaan is de jaarlijkse hoogmis van het design. Wij gingen er enkele weken geleden op zoek naar nieuwigheden en inspiratie. Dit waren voor ons de belangrijkste highlights.

Het Salone del Mobile is verplichte kost voor iedereen die professioneel met design bezig is. Zes dagen lang kan je je laten onderdompelen in de wereld van interieur, kunst en design. Als je het zolang volhoudt tenminste, want de designbeurs een heksenketel noemen is al een understatement. Naast de 24 hallen tjokvol merken, voorwerpen en installaties, kan je je ook nog eens verliezen in de vele evenementen en installaties in de stad.

Wij probeerden het hoofd koel te houden en gingen op zoek naar hoe Milaan denkt over de essentie van het wonen. 4 zaken vielen ons op.

#1 Het mag weer wat meer zijn.

Rijkelijk design was alomtegenwoordig in Milaan. Dure, soms extravagante, materialen dringen de klassieke kunststof helemaal in het hoekje. Natuursteen, donkere houtsoorten, koper en messing vind je in heel wat producten terug.

Ontwerpers hebben kleur opnieuw omarmd. Ook dat is een teken dat het voor velen weer allemaal iets minder sober mag zijn. Remember het pastelgroene sanitair uit de jaren tachtig? Helemaal terug. Designers mixen soms zelfs verschillende kleuren of stoffen in één meubelstuk.

Is het optimisme terug? Is de economische crisis bedwongen, althans in onze hoofden? Milaan wil het ons graag doen geloven.

#2 Ronde vormen in het interieur

Rechte lijnvoering en strakke hoeken zijn al jarenlang de norm. Maar op het Salone del Mobile steken speelse ronde vormen overal de kop op. We zagen ronde designs in verlichting, in decorstukken en in het meubilair.

#3 Jouw keuken wordt slimmer.

Dit jaar was het Salone del Mobile ook de locatie van het gelijktijdige EuroCucina, dé internationale keukenbeurs. En wat blijkt? Onze keuken wordt slimmer. Fabrikanten gingen dit jaar voluit voor connectiviteit en functionaliteit.

Zo is de koelkast van vandaag uitgerust met wifi. Je kan dus in principe al in de winkel via je smartphone in je koelkast binnenkijken en zien wat je in je winkelkar moet stoppen. Winkellijstjes creëren, de houdbaarheid van je producten bijhouden… de geconnecteerde koelkast doet het allemaal voor je.

Of wat dacht je van een oven die je vanop afstand kan bedienen met je smartphone (kan handig zijn om al voor te verwarmen) of van een dampkap die je kooksuggesties geeft op basis van de ingrediënten op je keukenblad?

Een dampkap die suggesties geeft op basis van de ingrediënten op je keukenblad? Eitje.

#4 Kunst in het interieur

Niet iedereen die exposeert op het Salone del Mobile is bezig met interieurdesign. Vele niet-interieurmerken pikken wel graag een graantje mee van het exclusieve aura dat rond deze beurs hangt. En dat doen ze met allerhande kunstinstallaties.

Kledingmerk COS bijvoorbeeld pakte uit met een geslaagde installatie door kunstenaar Phillip K. Smith III. In zijn Open Sky, spiegels in de vorm van een halve cirkel op het binnenplein van het Palazzo Isimbardi, kon je de blauwe hemel van Milaan weerspiegeld zien.

 

COS exposeerde met Open Sky van Phillip K. Smith III.

Voor automerken zoals Audi en Lexus is het Salone del Mobile de ultieme brand experience. Audi toonde zijn exclusieve installatie “Fifth Ring”, volgens de makers van het werk (MAD Architects) stond de installatie symbool voor het streven naar perfectie, precies wat Audi ook probeert te doen.

Audi pakte uit met de installatie “Fifth Ring” door MAD Architects.

Bij Lexus was dan weer geen auto te zien, wel een werk van kunstenaar/architect Sota Ichikawa. Hij creëerde een digitaal/analoog designobject waarvan de visueel oneindige hangende snaren alle individuen van de wereld voorstellen.

Creatieve hotspot

Conclusie? Het Salone del Mobile is een must voor iedereen die met design bezig is. En wat we nog niet vermeldden: de beurs is de ultieme gelegenheid om kunstenaars, interieurdesigners, meubelmakers en andere professionals te ontmoeten, en om de eerste zaadjes te zaaien van een creatieve samenwerking. Maar daarover meer in een latere blogpost.

Was jij ook op het Salone del Mobile? Wat vond je ervan? Laat het ons weten op Facebook, Instagram of Pinterest.