minus investeert in innovatieve meetapparatuur

Een geslaagd interieur is een combinatie van de juiste esthetiek en de perfecte techniek. Op beide vlakken heeft minus de ambitie om aan de top te blijven. Daarom investeerden we onlangs in een geavanceerde laserscanner. Het doel van deze investering: efficiëntie, nauwkeurigheid en een betere klantenervaring.

Een laserscanner – in dit geval de Faro Focus S70 – laat architecten en interieurarchitecten toe om heel nauwkeurig en heel snel ruimtes op te meten in 3D. Een laserscanner verwerkt alle metingen tot een zogenaamde puntenwolk (of point cloud) waarin miljoenen punten de omgeving met grote nauwkeurigheid weergeven.

Klassieke meetapparatuur niet praktisch genoeg

“Een ruimte opmeten is de basis van elk interieurproject”, zegt Jan Vandenbussche, eigenaar van CTP Technics, verdeler van de Faro-laserscanner. “Met de klassieke meetapparatuur is het opmeten beduidend tijdrovender en er worden gemakkelijker fouten gemaakt. Daarmee is laserscannen niet te vergelijken. Met een scanner capteer je het volledige project digitaal inclusief de meest fijne details, en dat in enkele minuten tijd.”

De relatie met CTP Technics dateert van 15 jaar geleden. minus deed al een beroep op Jan voor rotatielasers, een technologie die iedere interieurarchitect vandaag in huis heeft. Laserscanners waren er jaren geleden ook al, maar qua nauwkeurigheid beantwoordden ze nog niet aan de eisen van de afwerkingssector. Bovendien was de verwerking van de 3D-puntenwolken een pijnpunt.


De snelheid van deze laserscanner valt niet te vergelijken
met de klassieke technieken. 


Technologie-minded

Maar de technologie evolueert en staat vandaag meer dan ooit op punt. Er zijn nu specifieke softwarepakketten op de markt die gegevensverwerking makkelijk maken. “Innovatieve bedrijven zoals minus – en zeker Wim, die nogal technologie-minded is – zien in dat nu het moment is gekomen om in deze technologie te investeren,” zegt Jan.

We besloten een 3D-laserscanner aan te schaffen. Maar uiteraard gingen we niet over één nacht ijs. Samen met Jan testten we de mobiele Faro Focus S70 laserscanner uit op een aantal werven. Al gauw werd duidelijk dat dit toestel niets dan voordelen biedt.

Faro laserscanner
Innovatieve bedrijven zoals minus zien in dat het moment nu is gekomen om in deze laserscannertechnologie te investeren

Snelle, nauwkeurige metingen

De snelheid van deze laserscanner valt niet te vergelijken met de klassieke technieken. Klassieke, lineaire metingen zijn dan ook uitermate tijdrovend.

Stel je even voor dat we een kastruimte tussen twee wanden moeten opmeten. Met een klassieke laserafstandsmeter kan je verschillende lineaire metingen doen (van a naar b). De moeilijkheid bij dergelijke metingen is dat een wand of een vloer nooit 100% vlak is. Je doet een lineaire meting dus best op veel verschillende locaties.

En dan hadden we het nog niet over complexe ruimtes, met veel details, hoeken, leidingen of nutsvoorzieningen. Op die manier een ruimte opmeten neemt al gauw enkele uren in beslag.

“Met een 3D laserscanner daarentegen neem je met één druk op de knop een volledige scan van een ruimte,” aldus Wim Carton. “En dat in nog geen twee minuten. Wat een verschil!”

Nauwkeurigheid is een ander, niet te onderschatten voordeel: iedere millimeter in de ruimte is een puntje in de puntenwolk die de scanner genereert. Je kan eigenlijk niets meer vergeten.


Met een 3D laserscanner neem je met één druk op de knop een volledige scan van een ruimte, en dat in nog geen twee minuten.” Wim Carton 


Meetresultaten in de cloud

En dat is nog maar het begin. Want alle 3D-metingen van de laserscanner importeer je nu gemakkelijk in je CAD-tekensoftware. Zo kan je je voor het ontwerp van een ruimte op de meest nauwkeurige metingen baseren.

“Als een klant na het eerste ontwerp van idee verandert of een wijziging wil doorvoeren, dan hoef je als interieurarchitect niet meer opnieuw te gaan opmeten op de werf,” zegt Jan. “Alles is meegenomen in de eerste metingen en zit klaar op je pc.”

Meetdata uit een puntenwolk halen was vroeger een technologische drempel waar je over moest. Vandaag kan je die data gewoon in de cloud zetten. Bijkomend voordeel: je hebt geen speciale software nodig om de data te bekijken, en je kan makkelijk gegevens uitwisselen met klanten of architecten.

Betere klantenervaring

“De Faro Focus S70 maakt het voor ons makkelijker en minder tijdrovend om metingen te doen,” aldus Wim. “Maar we zullen ook onze klanten beter en sneller kunnen bedienen. We investeren dus vooral in een nog betere klantenervaring. Als interieurarchitect zijn we daar behoorlijk uniek in.”