Strak keukenpaleis

Een 30 jaar oude keuken in het West-Vlaamse Vlamertinge werd in 2015 bedankt voor bewezen diensten. Het was tijd voor een nieuwe wind. minus zorgde bij deze klant voor een verbluffende metamorfose van de keukenruimte: een compleet nieuw interieur met een riant kookeiland. Maar vooral baadt deze keuken nu ook in het licht, dankzij een ingrijpende renovatie van de ramen.  

Een eerdere ontmoeting op Interieur Kortrijk en een voorliefde voor strakke architectuur en minimalistisch interieur brachten deze klant tot bij minus. Er werd gekozen voor een volledige tabula rasa. Weg met de fermettestijl, een kookeiland in plaats van een wandkeuken, nieuwe keukentoestellen, en als het even kon, ook een betere verbinding tussen binnen en buiten.

Na 30 jaar was het tijd voor een nieuwe keuken.

En verder: strakke, rechte lijnen, minimalisme, maar toch ook niet te koel. Geen geringe vereisten. Toch was er van bij het begin al het vertrouwen dat minus dit project aankon.

“Na mijn bezoek aan Interieur Kortrijk schakelde ik minus in voor de herinrichting van mijn inkomhal,” zegt de klant. “Tevreden als ik was over het perfecte maatwerk dat daar werd afgeleverd, heb ik niet lang moeten twijfelen om minus ook aan te spreken voor de renovatie van mijn keuken.”

Keuken in het licht

Als we de klant vragen naar de meest ingrijpende verandering, dan is dat niet de keuken zelf, maar wel de nieuwe, grote glaspartij die de vroegere achterdeur en vensters op ooghoogte vervangen. Door de twee schuiframen baadt de keuken nu in het licht en wordt er een aangenaam ruimtelijk gevoel gecreëerd.

De schuiframen creëren een aangenaam ruimtelijk gevoel.

De indeling met kookeiland en wandkasten was iets wat al een tijdje aan het broeden was bij de klant, maar minus werkte het concept verder uit in detail. Het eiland in Carrara marmer in het middelpunt van de ruimte is een echte eyecatcher. Het materiaal werd persoonlijk door de klant geselecteerd.

Strakke afwerking

De gootsteen heeft een ingewerkte kraan die niet boven het werkblad uitsteekt. Dergelijke details dragen bij aan het rustgevende, strakke karakter van de keuken. Dat doen ook de wandkasten. De kasten volgen het witte thema van de rest van de keuken, maar zijn donkergrijs afgewerkt aan de binnenkant, wat een aangenaam contrast oplevert. “Over dergelijke zaken liet ik me graag adviseren door minus. Over die grijze kleur was ik aanvankelijk onzeker, maar achteraf gezien was het de juiste keuze.”

Nieuwe keuken minus gootsteen
De gootsteen heeft een ingewerkte kraan die niet boven het werkblad uitsteekt.

De Gaggenau oven met warmhoudlade werd gekozen omwille van de elegante vormgeving, mooie grijze afwerking en strakke handgreep. De steamer en inductiekookplaat zijn van Miele.

Alles klopt in deze ruimte. En alles werd in het werk gesteld om het overbodige uit het interieur te weren en enkel de essentie te behouden. Stopcontacten zitten weggewerkt en keukentoestellen (mixer, koffiezetapparaat, enz.) zitten mooi weg achter een kastdeur.

De verbinding met de living werd voorzien van een schuifdeur. De radiatoren naast die deur werden mooi weggewerkt achter een witte lamellenstructuur. De vroegere bruine tegels werden niet verwijderd, maar wel overgoten met witte epoxy om de ruimte een minimalistische uitstraling te geven.

Minus keuken Vlamertinge
Alles werd in het werk gesteld om het overbodige uit het interieur te weren en enkel de essentie te behouden.

Esthetische en praktische keuken

Ondanks de strakke lijn mag de keuken leven, vindt de klant. Kleine kleuraccenten zoals een fruitmand, onderleggers of keukenstoelen vormen een geslaagd contrast met de witgrijze afwerking van de keuken.

Het is een keuken die vaak gebruikt wordt. Esthetiek en praktisch gebruik gaan hier dan ook goed samen. “Ik kook iedere dag, maar ik onderhoud de keuken ook goed,” aldus de moeder des huizes. “Het keukenwerkblad is best wel makkelijk om te onderhouden en na drie jaar intensief gebruik ziet de keuken er nog altijd als nieuw uit.”

“Ik ben zeer tevreden over de uitvoering en coördinatie door minus,” besluit de klant. “De mensen van minus hebben hier zeer mooi maatwerk afgeleverd, precies volgens onze wensen. Ik zou niet weten wat ik nog aan deze ruimte zou kunnen verbeteren.”

minus keuken Vlamertinge interieur
Subtiele kleuraccenten doen de ruimte opleven.