Aan de architectuur van deze modernistische villa uit 1971 leek aanvankelijk niets verbeterd te kunnen worden. Maar op vraag van de klant deed minus toch een poging. Een nieuwe keuken, door minus ontworpen en geïnstalleerd, geeft het interieur een serieuze upgrade.
De klant kocht deze modernistische woning in 2017. Het gebouw werd ontworpen door Achiel Hutsebaut en is een typisch voorbeeld van brutalistische architectuur. Veel strakke lijnen dus en veel beton in blokachtige vormen.
Nieuwe keuken
Voor de klant was dit huis eigenlijk perfect. Bij aankoop was het dan ook de bedoeling om het interieur en exterieur te behouden. Alleen de keuken verdiende wel een upgrade. Het idee was om de wandkeuken te vervangen door een keukeneiland. Maar omwille van de beperkte ruimte twijfelde de klant nog aan de uitvoerbaarheid van dat plan.
Een andere uitdaging was het materiaal. We konden niet zomaar gelijk welk materiaal binnenbrengen dat al niet in de woning aanwezig is, vond de klant. De geest en de ziel van het huis moesten bewaard blijven en dus moesten de materialen passen in de bestaande architectuur.
Minimale architectuur, maximale mogelijkheden
Hier was meer nodig dan een keukenbouwer. Uiteindelijk klopte de klant aan bij minus, omwille van onze gecombineerde skills als interieurarchitecten en meubelmakers: “minus betekent voor mij binnenhuisarchitectuur in de puurste zin van het woord: het is architectuur van binnen naar buiten toe. minus biedt interieurdesign dat minimaal is qua belijning, maar maximaal qua comfort en mogelijkheden.”
Designs die uitgevoerd worden in ons eigen atelier, de volledige coördinatie van de werken, inclusief renovatie van de vloer en ramen, en de coördinatie van de technieken. De klant was overtuigd van ons totaalpakket.
Maatwerk keuken
Het idee van het kookeiland werd verder uitgewerkt tot een afgewerkt concept. Alles werd ontworpen op maat van de bestaande ruimte en volgens de wensen van de klant.
Het keukeneiland werd een mooie monoliet afgewerkt in witte Corian. Om de strakke lijn van het keukenwerkblad te behouden zit de kraan ‘verzonken’ in de spoelbak, die op zijn beurt met een deksel kan worden afgesloten. Ook de dampkap zit in het werkblad ingewerkt en zuigt de dampen af naar beneden.
Volledige keukeninrichting
minus ontwierp meer dan het keukenblok alleen. Strakke keukenkasten sieren nu de voorheen kale muur en bieden onder meer onderdak aan een V-Zug oven, een afwasmachine, frigo en diepvries.
minus introduceerde ook een parketvloer in de keuken, deels om de lijn met het parket in de living door te trekken, deels omdat er na het uitbreken van de oude keuken niet genoeg oorspronkelijke tegels waren om de hele ruimte te voorzien.
Ook de oude kantelramen gingen eruit en werden vervangen door één groot panoramisch raam. “Ideaal om ’s morgens vanuit mijn keuken van de tuin de genieten,” aldus de klant. “Deze ingreep is voor mij echt wel een meerwaarde, want met het nieuwe raam maken we een mooie verbinding tussen binnen en buiten.”
Esthetiek brengt rust
De rode draad doorheen dit project is esthetiek. Technische dilemma’s werden op vraag van de klant telkens beslist in het voordeel van de schoonheid: “De strakke esthetiek van de keuken brengt rust. De monoliet, de spoelbak, de algemene architectuur: alles nodigt uit tot orde en structuur. Dat vind ik er zo mooi aan.”
Is dat dan wat we als de typische minus touch mogen omschrijven?
“Zeker! En misschien ook dat minus altijd meedenkt met de klant. Als geen ander kan minus technische uitdagingen reduceren, of eerder integreren in de architectuur.”