Wellbeing op zijn Italiaans

The essence of living, het is een filosofie die Minus doortrekt naar alle ruimtes. Dus ook in keukens en badkamers zijn details en afwerking van het allergrootste belang. De Italiaanse producent van kranen CEA Design belichaamt die filosofie als geen ander en is daarom een graag geziene partner in projecten van Minus. We hadden een gesprek met Jan Contreras, verantwoordelijk voor de Benelux en project consultant bij CEA.

In een sector waar jarenlang niets leek te bewegen, verscheen een dikke tien jaar geleden CEA ten tonele in de Noord-Italiaanse Veneto, een regio waar schoonheid, stijl en ambacht van generatie op generatie wordt doorgegeven. Merken zoals Diesel en Benetton hebben er hun stek en dus lijkt CEA er als producent van innovatieve badkamerproducten prima op zijn plaats.

CEA ontwerpt en produceert kranen voor onder meer badkamers en keukens, die net dat ietsje meer hebben. De designs van CEA ogen puur, strak, zijn ontdaan van alle ballast en combineren moeiteloos het functionele met het esthetische. Een match made in heaven voor Minus?

CEA wil de afstand tussen de gebruiker en het product zo klein mogelijk houden.

“CEA wil producten ontwerpen die een leven lang kunnen meegaan,” zegt Jan Contreras. “Onze kranen zijn sober, uitgebalanceerd en wars van mode of stijl van het moment. We willen een soort wellbeing creëren bij onze klanten. Onze filosofie zegt dat we de afstand tussen de gebruiker en het product zo klein mogelijk willen houden ten dienste van het welbehagen van de eindgebruiker. Dat uit zich in tal van zaken: ergonomie, design, functionaliteit, duurzaamheid …”

Pure materialen

De puurheid van CEA zit ook in de materialen. CEA kiest dan ook resoluut voor AISI 316L roestvrij staal, een duurzaam product in meerdere betekenissen. AISI 316L heeft een hoge corrosieresistentie en kan zowel binnen als buiten toegepast worden Het is dus niet alleen heel sterk, maar ook ecologisch verantwoord. AISI 316L roestvrij staal heeft geen vervuilende chroomlaag nodig en is 100% recycleerbaar.

AISI 316L roestvrij staal is een duurzaam product in meerdere betekenissen.

 

“Nu zie je roestvrij staal bij meerdere merken opduiken, maar toen CEA er zo’n tien jaar geleden mee begon, was dit ongezien,” zegt Jan Contreras. “Dat is nu net typisch voor CEA: ze stellen graag de dingen in vraag en herinterpreteren producten op basis van de noden van de gebruiker. En ja, dat houdt soms risico’s in. De eerste in iets zijn, wil ook zeggen dat je moedige keuzes moet maken.”

Een Noord-Italiaans succesverhaal

Het kloppende hart van CEA Design is een duo: Natalino Malasorti, de creative director van het bedrijf, en echtgenote Roberta Bertacco, de commerciële motor. De roots van CEA gaan terug tot 1984, toen het bedrijf van Natalino nog vooral een installatiebedrijf voor badkamers was. Het bedrijf groeide, en ging zich vanaf het nieuwe millennium meer en meer richten op exclusieve klanten en eigen creatieve ontwerpen. Toen Natalino zijn vrouw leerde kennen, besloten ze samen het project CEA op poten te zetten.

Natalino Malasorti en Roberta Bertacco

 

“Het was een weldoordachte gok. We spreken over 2007, toen de economische crisis aan het uitbarsten was,” zegt Jan Contreras. “Niemand durfde toen echt risico’s nemen. Maar Natalino en Roberta hebben doorgezet, met succes. Niemand had gedacht dat CEA zo’n succes zou worden.”

Innovatief design

De kranenmarkt leek al jaren te zijn vastgeroest. Maar met CEA hebben we een nieuwe, frisse wind zien waaien in de sector. CEA heeft momenteel een 17-tal lijnen op de markt, waarvan de meeste producten naast de standaard matte en blinkende massieve inox ook verkrijgbaar zijn in Black Diamond, koper, brons en Light Gold afwerkingen, die eveneens eco-compatibel zijn.

Hoeft het nog gezegd dat we fan zijn? Ondertussen integreerden we de ontwerpen van CEA al in talloze Minus-projecten. En ook voor ons belevingscentrum Minus 05 dat we in het najaar gaan openen is CEA de ideale leverancier.

Creaties van CEA design in een Minus-project in Gent

 

 Abaco: modulair systeem

Een mooi staaltje van innovatie is CEA’s jongste creatie: Abaco. Het unieke, modulaire Abaco-badkamersysteem integreert alle sanitaire functies in ergonomische en esthetische modules van roestvrij staal. Abaco kan op maat worden aangepast met specifieke afwerkingen. Ook hier volgt het design simpele, lineaire vormen die naadloos opgaan in tijdloze architectuur.

Abaco: modulair badkamersysteem

 

Meer weten over CEA? Kijk op www.ceadesign.it.