Zon, zee en minimalisme: een exclusief project in Florida

Zon, zee, Amerikaanse grandeur en creaties van Minus. Deze ongewone combinatie vind je binnenkort in een exclusief resort in Vero Beach, Zuid-Florida.

Vero Beach is een slaperig kuststadje waar velen van de rich and famous hun stek hebben gevonden. Witte stranden, groene stadsparken met palmbomen, en netjes afgelijnde stadsinrichting: redenen genoeg waarom nieuwe bouwprojecten er als paddenstoelen uit de grond rijzen.

Exclusief project

Het was uit deze hoek dat Minus vorig jaar de aangename vraag kreeg om een project te helpen ontwikkelen. De klant was eigenaar geworden van een stuk grond op een exclusief resort in Vero Beach en zou er een villa ontwikkelen in samenwerking met de vaste architecten die aan het project verbonden zijn.

Maar de klant was onderweg verliefd geworden op de essence of living van Minus. Of, hoe internet mensen van verschillende continenten kan samenbrengen. De klant besloot onze hulp in te roepen om het project een Europese, minimalistische twist te geven.

Maar hoe verenig je de essence of living met de typisch koloniale, Anglo-Caraïbische stijl, die het moet hebben van statigheid, romantiek en een eclectische mix van decoratieve elementen? Geen sinecure, er zouden heel wat lijntjes uitgegomd moeten worden.

De Anglo-Caraïbische architectuur is typisch voor Vero Beach.

The essence of living

Op uitnodiging van de klant namen we het vliegtuig richting Florida om het project op te starten. De ontmoeting was hartelijk, de ontvangst koninklijk. We vergaapten er ons aan weidse golfterreinen, luxueuze paardenstallen en minutieus onderhouden tuinen.

Veel tijd om van zon en zee te genieten was er echter niet. Samen met de klant en de architecten gingen we aan het werk om de wensen en noden grondig door te nemen en de reeds aanwezige plannen te analyseren.

De eigenaars van het resort leggen toekomstige bewoners heel wat architecturale beperkingen op. Gelukkig zijn het net die beperkingen die de creativiteit stimuleren. Minus stuurde het ontwerp meer en meer richting the essence of living en vele revisierondes later gaf de klant zijn zegen.

Ontwerpbureau voor binnen- en buitenarchitectuur

Met het project in Vero Beach kon Minus zich ten volle uitleven als ontwerpbureau voor binnen- en buitenarchitectuur. Het resultaat is een koloniale woning met Europese flair en het ontwerp is er een waar de klant – een liefhebber van minimalistische stijl en kunst – zich volledig kan in vinden.

De detaillering en afwerking van alle binnen- en buitenelementen was iets waar we sterk op hebben gehamerd. Maar er zijn ook uitschieters in dit ontwerp. Zo bestaat het keukeneiland uit een massieve monoliet van natuursteen en zijn alle keukentoestellen onzichtbaar weggewerkt in de keukenkasten. Buiten groepeerden we de verschillende zwemvijvertjes rond het woongedeelte in één langgerekte waterpartij.

Minimalisme en Amerikaanse architectuur? Wat ons betreft een ongewoon, maar ook een geslaagd huwelijk. Maar oordeel vooral zelf aan de hand van onze foto’s en ontwerptekeningen.

Het keukeneiland is een massieve monoliet van natuursteen.

Verschillende zwemvijvertjes werden verenigd in één langgerekte waterpartij. (HOOS  architecture)